Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 18 -1 - 2021

 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Κάναμε το μάθημα στις σελίδες 71 - 72 - 73 και τις εργασίες 1,2 στη σελίδα 30 και 1,3 στη σελίδα 31 στο Τετράδιο εργασιών. 
ΕΧΟΥΜΕ: Οι ερημικές περιοχές καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης και βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους. Η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου είναι η Σαχάρα στην Αφρική, ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η έρημος Γκόμπι στην Ασία. Οι έρημοι είναι εκτάσεις γης αμμώδεις ή βραχώδεις. Το ανάγλυφό τους μπορεί να περιλαμβάνει οροσειρές, οροπέδια, κορυφές ηφαιστείων, πεδιάδες ή και αποξηραμένες λίμνες. Είναι περιοχές που δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις, οι οποίες καθορίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Έχουν επομένως αραιή ή καθόλου βλάστηση.
 Στις ερήμους μπορούμε να συναντήσουμε περιοχές όπου υπάρχει νερό και βλάστηση, οι οποίες λέγονται οάσεις. Χαρακτηριστικό φυτό της όασης στην έρημο Σαχάρα είναι η χουρμαδιά, 
 Στις ερήμους επικρατούν ακραίες συνθήκες διαβίωσης. Η διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
 Οι φυλές που ζουν στις ερήμους συγκεντρώνονται στις οάσεις και ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι κτηνοτρόφοι είναι νομάδες, εκτρέφουν καμήλες και αιγοπρόβατα
ΦΥΣΙΚΑ: Διαβάσαμε τα κείμενα στις σελίδες 94, 95,  96, 97, 98
ΕΧΟΥΜΕ: Οι εφαρμογές των μαγνητών είναι στις μαγνητικές κάρτες και τα διακοσμητικά μαγνητάκια ως τις πυξίδες και τους μαγνητικούς τομογράφου. 
Η χαρακτηριστική ιδιότητα των μαγνητών είναι η ελκτική δύναμη που ασκούν σε ορισμένα υλικά που ονομάζονται σιδηρομαγνητικά, στο σίδηρο, στο νικέλιο και στο κοβάλτιο, (ατσάλι).
 Οι μαγνήτες μπορεί να έχουν το σχήμα μιας ράβδου, οπότε ονομάζονται ραβδόμορφοι, το σχήμα πέταλου, οπότε ονομάζονται πεταλοειδείς, ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Όλοι οι μαγνήτες έχουν δύο περιοχές, στις οποίες οι μαγνητικές ιδιότητες είναι εντονότερες. Τις περιοχές αυτές τις ονομάζουμε πόλους του μαγνήτη.
Οι μαγνήτες διακρίνονται σε φυσικούς και σε τεχνητούς.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Λύσαμε προβλήματα με ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα ποσά με τρεις τρόπους .
(φυλλάδιο )

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου