Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ



Την τελευταία χρονιά ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα να γιορτάσει τη γιορτή του Πάσχα. Του έγινε μεγάλη υποδοχή σαν Βασιλιάς των Ουρανών.
Ο Ιησούς είχε μπει στην πόλη καθισμένος σε ένα μικρό γαϊδουράκι, που στη ράχη του δεν κάθισε ποτέ κανείς. Στα Ιεροσόλυμα εκείνες τις μέρες βρισκόταν  πλήθος  λαού, για να γιορτάσει το Πάσχα. Είχαν μάθει, πολλοί άνθρωποι,  για την ανάσταση του Λαζάρου και για τον ερχομό του Ιησού. Ετοιμάστηκαν και τον υποδέχτηκαν σαν βασιλιάς στρώνοντας κλαδιά φοινικιάς και ρούχα. Άλλοι σκαρφάλωναν σε δέντρα και άλλοι κουνούσαν κλαδιά και τον επευφημούσαν λέγοντας:
« Ωσαννά! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», δηλαδή ευλογημένος ο εκείνος που έρχεται σταλμένος από το Θεό.
Με αυτή την ένδοξη και λαμπρή Κυριακή, τη γιορτή κατά την είσοδο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, αρχίζει η Μεγάλη βδομάδα για τους Χριστιανούς.
Όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία αυτή την μέρα την αφιερώνουμε στη δόξα Του και γεμίζει η καρδιά μας με το Χριστό.
Όλοι οι ναοί , αυτή τη μέρα, είναι στολισμένοι με κλαδιά δάφνης, παντού υπάρχουν κλαδιά βάγιας για τότε που πέρασε ο Λυτρωτής του κόσμου. Ο ιερέας όταν τελειώνει η εκκλησία δίνει σε όλο τον κόσμο ένα κλαδί δάφνης.
Τα βάγια που παίρνουν οι νοικοκυραίοι, μαζί με τα λουλούδια του Επιταφίου, τα φυλάνε στα εικονίσματά τους, και τα χρησιμοποιούν ως ιερά φυλαχτά στο κάθε σπιτικό.
Εκείνη τη μέρα λένε όλοι το τραγούδι:
« Βάγια βάγια το Βαγιό
τρώνε ψάρι και κολιό
 και την άλλη Κυριακή
κόκκινο αυγό κι αρνί».

Ενώ, όμως  ξεκίνησε ένδοξα το πρωινό της Κυριακής το βράδυ  η εκκλησία είναι λυπημένη. Ο Νυμφίος Χριστός βαδίζει προς το ηθελημένο πάθος. Οι  ιερείς φορούν μωβ και μαύρα άμφια. Τα φώτα  είναι πολύ λίγα και οι ψάλτες ψέλνουν αργά, ρυθμικά και ευλαβικά. Ψέλνουν  «ο  Νυμφίος». Τότε ο ιερέας βγάζει από το Άγιο Βήμα την εικόνα του Θεανθρώπου, με το πονεμένο πρόσωπο και το αγκάθινο στεφάνι στα μαλλιά, με τον κόκκινο χιτώνα στους ώμους του και ένα καλάμι στο χέρι του. Την τοποθετεί στο κέντρο του ναού. Η εικόνα αυτή λέγεται «Η άκρα ταπείνωση». 
(παλιότερη εργασία  μαθητών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου