Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ο ιερέας κατεβάζει το Σώμα του Χριστού από το σταυρό (αποκαθήλωση). Το τυλίγει σε άσπρο σεντόνι και το πάει στο Ιερό Βήμα.
Βγαίνει από το Ιερό κρατώντας ένα χρυσοκεντημένο ύφασμα με τη μορφή του Χριστού και το τοποθετεί μέσα στον επιτάφιο. Ο επιτάφιος είναι στολισμένος από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης από τις γυναίκες είχαν καθίσει στην εκκλησία. Μετά συνεχίζεται η Ακολουθία της  Αποκαθήλωσης.
Όλοι οι πιστοί επισκέπτονται την εκκλησία και πολλοί πιστοί περνάνε κάτω από τον επιτάφιο.
Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία του Επιταφίου και ψέλνονται τα εγκώμια. Λίγο πριν τελειώσει η Ακολουθία του Επιταφίου γίνεται η περιφορά του επιταφίου σε όλη την ενορία. Μπροστά πηγαίνει ο σταυρός ακολουθούν τα εξαπτέρυγα, ο επιτάφιος, οι ιερείς, οι ψάλτες και όλοι οι πιστοί. Η πομπή σταματάει σε σταυροδρόμια και μπροστά από τα εκκλησάκια της ενορίας. Εκεί οι ιερείς ψέλνουν. Σε όλη τη διαδρομή χορωδία τραγουδάει τα εγκώμια.
Επιστρέφουν στην εκκλησία. Όλοι οι πιστοί περνούν κάτω από τον επιτάφιο που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας.
 Όταν τελειώσει η Ακολουθία του Επιταφίου  ο ιερέας μοιράζει τα λουλούδια του επιταφίου στους πιστούς. Οι πιστοί φεύγουν λυπημένοι, αλλά περιμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου.
Σε κάποια μέρη γίνεται αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Χριστού.
(παλιότερη εργασία μαθητών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου