Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου
στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.
(ΠΗΓΉ :  https://el.wikipedia.org/wiki/Μεγάλη_Τετάρτη)

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

« Τ Αγα κα Μεγλη Τετρτη,
τ
ς λειψσης τν Κριον μρω Πρνης γυναικς,

Οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο ήταν δύο. Η  μία  ήταν πόρνη, η  άλλη  ήταν  ενάρετη.

Το πολύτιμο εκείνο μύρο, που άλειψε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού, κόστισε 300 δηνάρια. Αυτό έκανε τον Ιούδα να σκανδαλιστεί και έγινε η αιτία να προδώσει τον διδάσκαλό του.
Η εκκλησία μας  από το γεγονός αυτό της προδοσίας καθιέρωσε και η νηστεία της Τετάρτης.
Η αφιέρωση της ημέρας αυτής στην μακάρια πρώην πόρνη γυναίκα έγινε σκόπιμα από τους Αγίους Πατέρες, για να θεσπίσουν  τη μετάνοια ως ύψιστη δωρεά.
Κατά τη Μ. Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση: (α) του γεγονότος της ελλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, (β) η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και (γ) τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του. Αυτή την ημέρα ψάλλεται και το περίφημο τροπάριο, τελευταίο στην ακολουθία, της ευσεβούς και λόγιας ποιήτριας του Βυζαντίου, Κασσιανής.(Τρίτη βράδυ στον όρθρο της Μ. Τετάρτης)
Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδιών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.



ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).
Γι’ αυτό κάποια γεγονότα θα τα συναντήσουμε σε δυο ημέρες στα κείμενα των παιδιών. Θα τα αναφέρουν και στην οποία ημέρα αναφέρονται αλλά και στη μέρα την προηγούμενη που τελείται ο όρθρος της επόμενης μέρας.
 (παλιότερη εργασία μαθητών)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου