Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
Ο Χώρος Τεχνών είναι ένα πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται στην πόλη της Βέροιας. Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 1999 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος αυτός έχει ιδιαίτερη  σημασία για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς εκεί φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συνέδρια και εκθέσεις. Ο χώρος αυτός διαθέτει κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, μια αίθουσα θεάτρου που χωράει 600 άτομα. Επίσης διαθέτει διάφορους βοηθητικούς χώρους, φουαγιέ, καμαρίνια, γραφεία, και χώρους στάθμευσης.
Ο Χώρος Τεχνών είναι ένα στολίδι για την πόλη μας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Τ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας χτίστηκε το 1911, στις αρχές του αιώνα και ήταν ένας   μύλος, ο Μύλος του Μάρκου.
Βρίσκεται στη γειτονία της συνοικίας Κυριώτισσας πού έχει πολλά διατηρητέα σπίτια.
Στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού και πώς αναπτύχθηκε η πόλη μας κατά τα βυζαντινά χρόνια.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει μια πλούσια συλλογή από βυζαντινές εικόνες, τοιχογραφίες από ναούς εκείνης της εποχής, ψηφιδωτά, νομίσματα και διάφορα αγγεία.
Όλα τα εκθέματα  του Μουσείου δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την ένδοξη ιστορία της Βέροιας και πώς υπήρξε μια σημαντική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
ΔΙΟΝΥΣΙΑ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κέντρο στην πόλη μας είναι και το Βυζαντινό Μουσείο. Βρίσκεται στη γειτονιά της Κυριώτισσας. Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα  (1911) και στην αρχή το κτίριο αυτό ήταν νερόμυλος, ο μύλος του Μάρκου.
Το Βυζαντινό Μουσείο έχει τρεις ορόφους και καθένας από τους οποίους φιλοξενεί μια μόνιμη  έκθεση από εικόνες αγίων,  τοιχογραφίες από εκκλησίες και ψηφιδωτά δάπεδα, νομίσματα και αντικείμενα από τη βυζαντινή εποχή.
Το Μουσείο αυτό είναι ένα  στολίδι για την πόλη μας και καθημερινά πολλοί ξένοι το επισκέπτονται  για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας.
ΘΑΝΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο στη Βέροια είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκης της.
Η Βιβλιοθήκη σήμερα έχει πάνω από 35.00 μέλη και από το Μάιο του 1999 και μέχρι το Δεκέμβρη του 2016 δάνεισε 3.189.907 βιβλία, DVD, πατρόν ραπτικής, και άλλα τεκμήρια.
Στο ισόγειο έχει βιβλία και χώρους χαλάρωσης ενώ στον πρώτο όροφο λειτουργεί το Veria lab  το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008.
Το 2009 η βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου της παιδικού τμήματος με όνομα «Τα μαγικά κουτιά» . Περιλαμβάνει ενυδρείο καθώς και χώρο προβολών ταινιών. Ακόμα έχει εργαστήρια για παιδιά. Ένα τέλειο εργαστήρι δημιουργίας με 3D εκτυπωτή, όπου πραγματοποιούνται εργαστήρια ρομποτικής της βιβλιοθήκης αλλά και περισσότερες δράσεις καινοτομίας και τεχνολογίας.
Η Βιβλιοθήκη είναι σημαντική για τον ελληνικό πολιτισμό, επειδή είναι ένα κέντρο που προσφέρει γνώση και χαρά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου