Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Μαθαίνω την Στερεά Ελλάδα



ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η Στερεά Ελλάδα είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση και το πρώτο σε πληθυσμό. H Στερεά Ελλάδα φέρεται και με την
ονομασία Ρούμελη, ενώ συχνά αναφέρεται ως Κεντρική Ελλάδα, λόγω της θέσης της στον χάρτη της χώρας. Συνορεύει με τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, και βρέχεται από το Αιγαίο, το Ιόνιο και τον Κορινθιακό Κόλπο.
Η Στερεά Ελλάδα έχει τους Νομούς:
Αττικής με πρωτεύουσα την Αθήνα,

Βοιωτίας με πρωτεύουσα τη Λιβαδειά,
Εύβοιας με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα,
Φθιώτιδας με πρωτεύουσα τη Λαμία,
Φωκίδας με πρωτεύουσα την Άμφισσα,
Ευρυτανίας με πρωτεύουσα το Καρπενήσι,
Αιτωλοακαρνανίας με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι
Η Στερεά Ελλάδα είναι μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο κεντρικό τμήμα της, όπου εκτείνεται και δεσπόζει η Νότια Πίνδος.
Τα μεγαλύτερα βουνά της είναι:

η Γκιώνα (Φωκίδα),
τα Βαρδούσια (Φωκίδα),
ο Παρνασσός (Φωκίδα  - Βοιωτία),
ο Τυμφρηστός (Ευρυτανία)
τα Άγραφα (Ευρυτανία)
η Οίτη (Φθιώτιδα)
Η Στερεά Ελλάδα έχει πολλά ποτάμια. Ο μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Αχελώος, που είναι ο δεύτερος ποταμός σε μήκος και ο πρώτος σε όγκου νερού. (Ευρυτανία – Αιτωλοακαρνανία)
Άλλα ποτάμια είναι ο Εύηνος (Αιτωλοακαρνανία)
Σπερχειός (Φθιώτιδα)
Μόρνος (Αιτωλοακαρνανία – Φωκίδα)
Βοιωτικός Κηφισός (Βοιωτία).
Πολλές  λίμνες υπάρχουν στην Στερεά Ελλάδα. Η Τριχωνίδα (Αιτωλοακαρνανία) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Άλλες λίμνες είναι: Αμβρακία, Οζερός, Λυσιμαχεία στην Αιτωλοακαρνανία, Υλίκη στην Βοιωτία και οι τεχνητές λίμνες Κρεμαστών (Αχελώος – Αιτωλοακαρνανίας), Καστρακίου (Αχελώος – Αιτωλοακαρνανίας), Μόρνου (Μόρνος – Φωκίδα).
Στην Στερεά Ελλάδα υπάρχουν αρκετές μικρές πεδιάδες. Οι μεγαλύτερες είναι: Κωπαΐδας, Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολογγίου - Αγρινίου), Σπερχειού
Οι κόλποι της Στερεάς Ελλάδας είναι ο Σαρωνικός, ο Κορινθιακός, ο Βόρειος και ο Νότιος Ευβοϊκός.
Ακρωτήρια είναι το Σούνιο (Αττική), ο Καφηρέας (Εύβοια), Άκτιο (Αιτωλοακαρνανίας)
Η Εύβοια είναι το μεγαλύτερο νησί της Στερεάς Ελλάδας, άλλα νησιά που ανήκουν στο Ν. Αττικής (Νομαρχία Πειραιά) είναι η Σαλαμίνα, η Αίγινα, ο Πόρος, το Αγκίστρι, Κύθηρα, Αντικύθηρα
Η Εύβοια χωρίζεται από την Στερεά Ελλάδα με τον Πορθμό του Ευρίπου. 
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (λαχανικά, δημητριακά, σταφύλια, ελιές, καπνός, βαμβάκι), την κτηνοτροφία, σε αρκετά μέρη με τον τουρισμό. Στην Στερεά Ελλάδα βρίσκονται οι μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες στην Αττική και στη Βοιωτία.
Το Κλίμα της Στερεάς ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο και την περιοχή. Στα παράλια είναι γενικά Μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες και στο εσωτερικό, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, γίνεται Ηπειρωτικό, με χιονοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα. Στις δυτικές πεδινές περιοχές ο χειμώνας είναι πιο ήπιος με αρκετές βροχές, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας με πολλά σημαντικά μνημεία (Ακρόπολη, Καλλιμάρμαρο Μουσείο Ακρόπολη, Αρχαιολογικό, Πολεμικό κλπ), ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, οι Δελφοί στη Φωκίδα, οι Θερμοπύλες στη Φθιώτιδα, τη Θήβα με τη μεγάλη της ιστορία, τη Μονή του Οσίου Λουκά. Σε κάθε νομό υπάρχουν μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
Ακόμα υπάρχουν πολλά μέρη με ωραίες παραλίες και περιοχές με ιαματικά λουτρά (Καμένα Βούρλα, Αιδηψός)

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία δουλειά, μόλις διάβασα ότι προέρχεται από παιδιά του Δημοτικού,εντυπωσιάστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή