Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ



ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Συνορεύει με την Αλβανία και με γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος.

Η Ήπειρος έχει τους νομούς:

Ιωαννίνων με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα,

Θεσπρωτίας με πρωτεύουσα  την Ηγουμενίτσα

Πρέβεζας με πρωτεύουσα την Πρέβεζα και

Άρτας με πρωτεύουσα την Άρτα.

 Το έδαφος της Ηπείρου είναι πολύ ορεινό.  Αυτό συμβαίνει, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της καλύπτεται από την οροσειρά της Πίνδου.

Τα μεγαλύτερα βουνά είναι:

Σμόλικας ( Ιωαννίνων – Μακεδονία)

Γράμμος (Ιωαννίνων – Μακεδονία)

Τύμφη (Ιωαννίνων)

Αθαμανικά όρη (Τζουμέρκα) (Ιωαννίνων - Άρτας )

Ανάμεσα στις οροσειρές πηγάζουν και ρέουν ποτάμια  που ομορφαίνουν το τοπίο. Τα ποτάμια είναι: ο Άραχθος(Ιωαννίνων -       Άρτας)
Λούρος (Πρέβεζας)

Θύαμης ή Καλαμάς(Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας)

Αχέροντας (Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας – Πρέβεζας)

 
Αώος(Ιωαννίνων) Το μοναδικό ποτάμι που ξεκινάει από την Ελλάδα και εκβάλλει σε άλλη χώρα (Αλβανία).

Στην Ήπειρο υπάρχει η Λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα με το νησάκι της) μικρές δρακολίμνες στην Τύμφη και στον Σμόλικα και οι τεχνητές λίμνες του Λούρου, του Αώου, του Πουρναρίου  (Άραχθο)

Στα παράλια υπάρχουν μικρές πεδιάδες όπως της Πρέβεζας, της Άρτας, του Καλαμά κλπ.

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι από τους μεγαλύτερους κόλπους της Ελλάδας.

Στην Ήπειρο υπάρχει ο πορθμός της ΠρέβεζαςΑκτίου (Στερεά Ελλάδα) που ενώθηκε με υποθαλάσσια σήραγγα.

Το κλίμα της Ηπείρου διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από βαρύ χειμώνα με έντονες χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και ήπιες καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Στα πεδινά και κυρίως τα παραθαλάσσια μέρη το κλίμα διαφέρει, είναι μεσογειακό. 

 Οι κάτοικοι στα ορεινά ασχολούνται με την κτηνοτροφία ενώ στις πεδινές περιοχές με τη γεωργία(εσπεριδοειδή, λάδι, δημητριακά, λαχανικά). Στα παραθαλάσσια μέρη, στα Zαγοροχώρια και στο Μέτσοβο ασχολούνται με τον τουρισμό. Στην περιοχή των Ιωαννίνων ασχολούνται με την αργυροχρυσοχοΐα. Ενώ υπάρχουν και σημαντικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες.

Σημαντικά αξιοθέατα της Ηπείρου είναι: τα Ιωάννινα με τη λίμνη τους και το σπήλαιο του Περάματος, το Μέτσοβο, το Γεφύρι της Άρτας, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου, η Δωδώνη, το Nεκρομαντείο του Αχέροντα, και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Αθανασίου Βρέλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου