Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ



ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η Θεσσαλία βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα. Συνορεύει με τα διαμερίσματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας και βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Θεσσαλία έχει τους νομούς:
Λάρισας με πρωτεύουσα τη Λάρισα,
Μαγνησίας με πρωτεύουσα τον Βόλο, Στο Ν. Μαγνησίας ανήκουν και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος)
Τρικάλων με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα,
Καρδίτσας με πρωτεύουσα την Καρδίτσα.
Στη Θεσσαλία υπάρχει  η δεύτερη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας , η πεδιάδα της Θεσσαλίας, η οποία περιβάλλεται από μεγάλα βουνά.
Ο Πηνειός ποταμός με τους παραπόταμους του διασχίζει όλη τη Θεσσαλία. Από τη Θεσσαλία ξεκινάει και ο Ταυρωπός, ο παραπόταμος του Αχελώου.
Τα μεγαλύτερα βουνά της Θεσσαλίας είναι: 
Ο Όλυμπος, Όσσα, Χάσια (Ν. Λάρισας),
Πήλιο, Όθρυς (Μαγνησία)
Πίνδος (Τζουμέρκα)(Τρίκαλα – Καρδίτσα)
Στη Θεσσαλία υπάρχει μια φυσική λίμνη η Κάρλα και η Τεχνητή λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού.
Στη Θεσσαλία υπάρχει η χερσόνησος της Μαγνησίας με το ακρωτήρι Τρίκερι. Υπάρχει ακόμα η Κοιλάδα των Τεμπών, που είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα.
Το κλίμα της Θεσσαλίας είναι   μεσογειακό στα παράλια και θερμό και υγρό στο εσωτερικό της. Στα βουνά είναι ηπειρωτικό με αρκετές  χιονοπτώσεις.
Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ασχολούνται με τη γεωργία(σιτάρι, βαμβάκι) με την κτηνοτροφία στο ορεινά και με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια μέρη και στα νησιά. Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει  η ορεινή περιοχή κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.
Σημαντικό μέρος της περιφέρειας και πόλος έλξης αρκετών τουριστών από Ελλάδα και εξωτερικό είναι οι Βόρειες Σποράδες που ανήκουν στο νομό Μαγνησίας. Στην Σποράδες υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου και  Βορείων Σποράδων για την προστασία της Μονάχους Μονάχους. Άλλος πόλος έλξης της Θεσσαλίας είναι τα Μετέωρα.
Η περιοχή της Μαγνησίας (Βόλος – Αλμυρός)  είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου