Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Μαθαίνω την Πελοπόννησο



ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Η Πελοπόννησος (γνωστή και ως Μορέας ή Μοριάς) βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μιας στενής λωρίδας γης, του Ισθμού της Κορίνθου, στον οποίο κατασκευάστηκε η ομώνυμη διώρυγα, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε νησί. Βρέχεται από τον κορινθιακό κόλπο και από το Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος. Η  γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα .
Η Πελοπόννησος έχει  τους νομούς: 

Κορινθίας με πρωτεύουσα την Κόρινθο,

Αχαΐας με πρωτεύουσα την Πάτρα,
Ηλείας με πρωτεύουσα τον Πύργο,
Μεσσηνίας με πρωτεύουσα την Καλαμάτα,
Λακωνίας με πρωτεύουσα την Σπάρτη,
Αρκαδίας με πρωτεύουσα την Τρίπολη,
 Αργολίδας με πρωτεύουσα το Ναύπλιο και ένα μικρό τμήμα της υπάγεται στο νομό Αττικής.
Στην Πελοπόννησο ανήκουν και αρκετά μικρά νησάκια όπως η Πρώτη, Σφακτηρία, Σαπιέντζα,  Ελαφόνησος
Η Πελοπόννησος είναι ένα ορεινό κυρίως διαμέρισμα με πολλές μικρές παραθαλάσσιες πεδιάδες. Τα μεγαλύτερα βουνά της Πελοποννήσου είναι: Ταΰγετος (Αρκαδία – Λακωνία)
 Κυλλήνη (Κορινθία)
Αροάνια ή Χελμός (Αχαΐα)
Ερύμανθος(Αχαΐα – Ηλεία)
Παναχαϊκό (Αχαΐα)
Πάρνωνας (Αρκαδία – Λακωνία)
Μαίναλο (Αρκαδία)
Η μεγαλύτερες πεδιάδες είναι: Ηλείας – Αχαΐας, του Άργους, του Ευρώτα(Λακωνία), της Καλαμάτας (Μεσσηνίας), της Κορίνθου, και της Κυπαρισσίας (Μεσσηνία).
Στην Πελοπόννησο υπάρχουν αρκετά  ποτάμια τα μεγαλύτερα  από αυτά είναι:
Αλφειός (Αρκαδία – Ηλεία)
Ευρώτας (Λακωνία)
Πηνειός (Αρκαδία  - Ηλεία)
Αξιόλογες λίμνες δεν υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Μεγαλύτερες είναι η  Τάκα (Αρκαδία), η Στυμφαλία(Κορινθία), η τεχνητή του Λάδωνα (Αρκαδία) και του Πηνειού (Ηλεία)
Η Πελοπόννησος έχει μεγάλους κόλπους. Οι μεγαλύτεροι είναι:
Κορινθιακός, Σαρωνικός,  Αργολικός, Λακωνικός, Μεσσηνιακός, Κυπαρισσιακός.
 Η Πελοπόννησος έχει μεγάλες χερσονήσους. Μεγαλύτερες χερσόνησοι είναι της Αργολίδας, της Επιδαύρου-Λιμηράς (Λακωνία) στα νοτιοανατολικά, της Μάνης (Λακωνία – Μεσσηνία) και της Πυλίας (Μεσσηνία).
Τα σημαντικότερα ακρωτήρια είναι:  Μαλέας (Κάβο Μαλιάς) (Λακωνία), Ταίναρο (Λακωνία), Ακρίτας (Μεσσσηνία), το Ρίο(Αχαΐα), ο Άραξος(Αχαΐα).
Στην Πελοπόννησο υπάρχει ο πιο γνωστό ισθμός της Ελλάδας, ο Ισθμός της Κορίνθου και από το 1893  η Διώρυγα της Κορίνθου
Το κλίμα της Πελοποννήσου διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο της. Είναι ήπιο και ζεστό στα παράλια και κρύο (αλλά υγιεινό) στο εσωτερικό.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία στα πεδινά μέρη (ελιές,σταφύλια, εσπεριδοειδή, λαχανικά, φράουλες) με την κτηνοτροφία στα ορεινά και με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια μέρη. Σημαντικά βιομηχανικά κέντρα είναι η Πάτρα και το Αίγιο.
Σημαντικοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην Πελοπόννησο, όπως, η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος κλπ.
Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τη Διώρυγα της Κορίνθου και της πανέμορφες παραλίες όλης της Πελοποννήσου. Ακόμα μπορεί να δει κάποιος κάστρα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές όπως : στη Μεθώνη, στο Ναύπλιο κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου