Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Πληροφορίες για την Κρήτη



ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας.  Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου πελάγους, βρέχεται βόρεια από το Κρητικό και νότια από το Λιβυκό πέλαγος. Στην βόρεια πλευρά σχηματίζονται οι μεγάλοι κόλποι, Κισσάμου, Χανίων, Σούδας, και Μιραμπέλλου.
Κοντά στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα μικρότερα νησιά όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, το Γαιδουρονήσι, το Κουφονήσι, Δίας, Σούδα, Σπιναλόγκα κ.α.

Η Κρήτη  έχει τους νομούς:
 Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά,
Ρεθύμνου με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο
Ηρακλείου με πρωτεύουσα το Ηράκλειο
Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο.
Το νησί είναι εξαιρετικά ορεινό με τρεις κύριες οροσειρές, τα Λευκά Όρη (2454 μ.), την Ίδη (Ψηλορείτης) (2454 μ.) και τη Δίκτη  (2148 μ.). Τα βουνά της Κρήτης αποτελούνται κυρίως από ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους και χαρακτηρίζονται από τις απότομες πλαγιές τους που χωρίζονται συχνά από βαθιά φαράγγια, με  πιο διάσημο το φαράγγι της Σαμαριάς.
Οι πεδιάδες είναι μικρές και η μεγαλύτερη είναι η πεδιάδα της Μεσαράς στο νότιο μέρος.
Λόγω του μικρού της πλάτους η Κρήτη δε διαθέτει μεγάλα ποτάμια. Τα περισσότερα από αυτά είναι εποχικά και το καλοκαίρι είναι τελείως ξηρά. Τα πιο μεγάλα ποτάμια του νησιού είναι ο Γεροπόταμος και ο Αναποδιάρης, στην περιοχή της Μεσαράς. Το νησί διαθέτει μία μόνον αξιόλογη λίμνη, τη λίμνη του Κουρνά
Το κλίμα της Κρήτης είναι γενικά εύκρατο μεσογειακό στις χαμηλές και τις παράκτιες ζώνες και ορεινό στις ψηλότερες περιοχές.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (λαχανικά, εσπεριδοειδή, λάδι, σταφύλια), κτηνοτροφία στα ορεινά, βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και με τον τουρισμό. Η Κρήτη είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλο τον κόσμο.
Σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης είναι τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού. Το φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τα Χανιά, η Μονή Αρκαδίου, η Σπιναλόγκα  και οι πανέμορφες παραλίες της Κρήτης. Τα Μάταλα, έγιναν διάσημα από τους χίπις που ζούσαν στις σπηλιές αλλά σήμερα τα Μάταλα με τη θαυμάσια παραλία τους είναι ιδανικά για διακοπές στη νότια Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου