Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ – ΕΠΤΑΝΗΣΑ




Τα Επτάνησα αποτελούν ένα σύμπλεγμα επτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα επτά κύρια νησιά είναι, με σειρά μεγέθους, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Μεγανήσι, τους Οθωνούς, τον Σκορπιό.

Τα Επτάνησα έχουν τους νομούς:
Κέρκυρας με πρωτεύουσα την Κέρκυρα. Στο νομό Κέρκυρας ανήκουν και τα Διαπόντια  νησιά (Οθωνοί- Μαθράκι - Ερεικούσα κλπ), Παξοί  και Αντίπαξοι.
Λευκάδας με πρωτεύουσα τη Λευκάδα. Στο νομό Λευκάδας ανήκουν το  Μεγανήσι, και άλλα μικρότερα νησιά.
Κεφαλληνίας με πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Στο νομό Κεφαλληνίας ανήκουν   η Ιθάκη και άλλα μικρότερα νησιά
Ζακύνθου με πρωτεύουσα τη Ζάκυνθο.
Στα Ιόνια νησιά δεν υπάρχουν μεγάλα βουνά. Τα μεγαλύτερα είναι ο Αίνος στην Κεφαλλονιά, η Ελάτη στη Λευκάδα, ο Βραχίωνας στη Ζάκυνθο και ο Παντοκράτορας στη Κέρκυρα.
Τα ποτάμια και οι λίμνες είναι πολύ μικρά.
Πεδιάδες, μικρές,  υπάρχουν σε όλα τα νησιά και είναι στην άκρη της θάλασσας.
Το κλίμα είναι εύκρατο με ήπιους βροχερούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.
Τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται είναι κυρίως ελιές και κρασί..
Τα νησιά του Ιονίου είναι καταπράσινα.

Πληροφορίες για τα νησιά.
Η Κέρκυρα είναι το πιο κοσμοπολίτικο από τα Επτάνησα. Η  Κέρκυρα διατηρεί την Ενετική γοητεία της. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στην Κέρκυρα. Τα κάστρα, το Κανόνι, η Παναγία των Βλαχερνών, το Αχίλλειο (παλάτι της πριγκίπισσας Σίσσι της Αυστρίας), ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οι πολλές παραλίες ...

Η Λευκάδα  είναι το νησί των ποιητών. Από την Λευκάδα κατάγονταν οι ποιητές Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Σικελιανός Στην Λευκάδα βρίσκεται και ο Σκορπιός Λευκάδας, το μικρό νησί που αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Οι παραλίες τις Λευκάδας είναι ξακουστές για τα γαλάζια νερά τους και έχουν βραβευτεί πολλές φορές.
Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, κυριαρχείται από τους ορεινούς όγκους του. Το νησί έγινε πόλος έλξης τουριστών μετά  το γύρισμα της ταινίας Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001).  Σήμερα, το νησί φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι διασημότητες όπως η Μαντόνα.
 Η Ζάκυνθος ήταν το αγαπημένο νησί των Ενετών, "το Φιόρο του Λεβάντε". Το  νησί, έχει τις καλύτερες παραλίες των Ιονίων. Στη Ζάκυνθο  ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, τον Ελληνικό εθνικό ύμνο.
Η Ιθάκη,  το νησί του Οδυσσέα. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία.
Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο. Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα, βυζαντινά και ενετικά μνημεία, παραδοσιακά χωριά και πλήθος παλιών ναών και τρία μοναστήρια με πιο γνωστό την  Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα.
Οι Παξοί είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι.

1 σχόλιο: