Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΚΛΙΣΗ ΕΠΙΘΕΤΩΝ

  
ΟΝΟΜΑ: ......................................................................... ΗΜΕΡ.
Θα θυμηθούμε κάποια  επίθετα που μας δυσκόλεψαν:
1.  Το επίθετο πολύς πολλή, πολύ.

Ας θυμηθούμε πως κλίνεται .

 Το επίρρημα πολύ είναι κοντά στα ρήματα ή μπροστά  από επίθετα.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1. Συμπληρώνω τα κενά με το επίθετο πολύς και το επίρρημα πολύ.
 Σ ευχαριστώ ..................... που ήρθες.
Από την .......................... σιγουριά του κάνει ..................... γκάφες.
................... άνθρωποι κάνουν ............................. ταξίδια.
Ο πατέρας μου βάζει ................... ζάχαρη στον καφέ του.
Η μητέρα μου κάνει ............. νόστιμα φαγητά και συχνά έχουμε ................................ καλεσμένους στο σπίτι.
Του μίλησα ................... φορές, αλλά είναι ................. ισχυρογνώμων και δεν αλλάζει.
Μου έδωσες  ..................... χαρά, .................. μεγάλη χαρά που ήρθες. Ευχαριστώ ..................... .  Νιώθω ................. ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους μου.  
.........................  μαθητές είναι αδιάφοροι και δεν κάνουν.................... συχνά τις εργασίες τους.  Έχουν έτσι ................... κενά στα μαθήματα. Γι αυτό χρειάζεται  ......................προσπάθεια για να τα καλύψουν. Στο διάλειμμα είχε ................... φασαρία και με πόνεσε ................  το κεφάλι. Συζητούσαμε  .................... ώρα αλλά λύση δεν βρήκαμε. Σήμερα ξέρω ................ καλά την ιστορία.  Θέλω να γράψω ...................... καλά στο διαγώνισμα.  .................. φορές τα απογεύματα πηγαίνω στο πάρκο.  Πρέπει να προσέχουμε πολύ, όταν λύνουμε ασκήσεις για να μην κάνουμε  ................... λάθη.  Ο Γιώργος είναι .................. καλός μου φίλος. Περνάμε ............... χρόνο μαζί και παίζουμε  .......................... παιχνίδια.  Όταν είμαστε άρρωστοι πίνουμε ............................ ροφήματα, που δεν πρέπει να είναι ................... ζεστά. .................. παιδιά έχουν ....................... δραστηριότητες τα απογεύματα και το βράδυ νιώθουν ....................... κούραση. Σε ........................ ανθρώπους αρέσει το καλό φαγητό.  Ήρθαν ..................... άνθρωποι στο πανηγύρι του χωριού. Χθες ο Δημήτρης είχε  .................. νεύρα και έκανε ............................ φασαρία.  Χθες χιόνισε. Αλλά σήμερα ανέβηκε ................. η θερμοκρασία. Μαρία, είσαι ................... ζεστή, μήπως είσαι άρρωστη. Πεινάω .....................  Το στομάχι μου πονάει από την ............... μεγάλη πείνα. Ο πατέρας κοιτούσε τα παιδιά του με .......................... αγάπη.
Επίθετα  σε –ων, -ούσα, - ον  και επίθετα σε –ης, -ης, -ες
(Γραμματική σελίδες 103 -104)




2. Συμπληρώνω τα κενά με τα επίθετα των παρενθέσεων:
Ήταν ένα (διεθνής)   .......................... συνέδριο όπου πήραν μέρος(πολύ)   .................. επιστήμονες από(πολύ)   ...................... χώρες του κόσμου. Ακούστηκαν (ενδιαφέρων) ............................... απόψεις.
Ο Ερρίκος Ντυνάν ήταν ο ιδρυτής του (διεθνής).....................Ερυθρού Σταυρού.
Ο γιατρός έδειξε (ειλικρινής) ....................................... ενδιαφέρον για τον παππού.
Η (διαρκής) ........................... προσπάθεια  φέρνει αποτελέσματα.
Ο πατέρας έδωσε το  (ακριβής) ............................ αντίτιμο του εισιτηρίου.
Οι πίθηκοι είναι (πρωτεύων) .................................... θηλαστικά.
Οι( απών) ....................................... μαθητές πρέπει να παίρνουν τα μαθήματά τους από τους(παρών) ............................ συμμαθητές τους.
Οι (θεράπων) ........................... γιατροί έδωσαν την (πρέπων) ...................................  θεραπευτική αγωγή.
Το (ενδιαφέρων) ...........................  στοιχείο του νόμου είναι ότι  όλες  οι (διεθνής) ........................................ συμβάσεις εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.
 Ο αριθμός των (συμμετέχων)..................................... στο διαγωνισμό είναι ικανοποιητικός. Τα ονόματα των (επιτυχών) ............................. θα ανακοινωθεί  σύντομα.

3. Συμπληρώνω τον πίνακα:
Αρσενικό
Θηλυκό
Ουδέτερο
ο απών


ο μέλλων


ο υπάρχων


ο ασθενής


ο επιμελής


ο διεθνής


Ο επείγων


ο ευγενής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου