Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΘΡΑΚΗ



ΘΡΑΚΗ

Η Θράκη αποτελεί το βορειότερο αλλά και το ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Διοικητικά αποτελεί μέρος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ γεωγραφικά ορίζεται από τον ποταμό Νέστο στα δυτικά και τον ποταμό Έβρο στα ανατολικά, με το Θρακικό Πέλαγος στα νότια και την οροσειρά της Ροδόπης στα βόρεια.

Η Θράκη έχει τους νομούς:
 Ξάνθης με πρωτεύουσα την Ξάνθη,
 Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή και
 Έβρου με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη. Στο νομό Έβρου ανήκει και το μοναδικό νησί της Θράκης, η Σαμοθράκη.
Οι μεγαλύτεροι ποταμοί είναι ο Νέστος και ο Έβρος, που πηγάζουν από τη Βουλγαρία, διασχίζουν την Ελλάδα και εκβάλλουν στο Αιγαίο σχηματίζοντας δέλτα. Σημαντικότερη λίμνη είναι η λίμνη Βιστωνίδα στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Οι ακτές είναι συνεχείς, ομαλές, αμμώδεις, και στην πλειοψηφία τους προσφέρονται για κολύμπι.
Στο βόρειο τμήμα της Θράκης υπάρχει η οροσειρά της Ροδόπης. Τα μεγαλύτερα βουνά είναι: το όρος Κούλα (Ξάνθη), Σάος (Σαμοθράκη – Έβρος), Παπίκιο (Ροδόπη).
Στη Θράκη  υπάρχουν οι πεδιάδες της Κομοτηνής – Ξάνθης και του Έβρου
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια γεωργικά προϊόντα είναι : δημητριακά, καπνός, βαμβάκι, κτηνοτροφικά προϊόντα,  μετάξι
Στη Θράκη υπάρχουν πολλοί σημαντικοί βιότοποι,  όπως το δάσος της Δαδιάς, και το Δέλτα του ποταμού Έβρου.
Το κλίμα παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Λόγω των βόρειων ανέμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία κατεβαίνει πολύ χαμηλά στις ορεινές περιοχές, οι βροχές είναι διπλάσιες σε σχέση με τα πεδινά, ενώ τα χιόνια είναι πολύ περισσότερα και δεν λιώνουν πριν από τα μέσα της άνοιξης. Στις παραθαλάσσιες περιοχές το κλίμα είναι πιο ήπιο, με θερμό και ξηρό καλοκαίρι και χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις.
Στη Θράκη και κυρίως στους νομούς  Ξάνθης και Ροδόπης υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.
Ξακουστό είναι το ξανθιώτικο καρναβάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου