Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Η Μακεδονία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη Bόρεια Ελλάδα και συνορεύει με τα διαμερίσματα της Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και συνορεύει με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔ της Μακεδονίας (Σκόπια) και την Αλβανία.


Η Μακεδονία, αποτελείται από τους νομούς:  

Θεσσαλονίκης με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη,

Χαλκιδικής με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο,

Καβάλας με πρωτεύουσα την Καβάλα,

Δράμας με πρωτεύουσα τη Δράμα,

Σερρών με πρωτεύουσα τις Σέρρες,

 Κιλκίς με πρωτεύουσα το Κιλκίς,

 Πέλλας με πρωτεύουσα την Έδεσσα,

Ημαθίας με πρωτεύουσα την Βέροια,

Πιερίας με πρωτεύουσα την Κατερίνη,

Καστοριάς με πρωτεύουσα την Καστοριά,

Φλώρινας με πρωτεύουσα τη Φλώρινα,

Κοζάνης με πρωτεύουσα την Κοζάνη,  

και Γρεβενών με πρωτεύουσα τα Γρεβενά.

Εδώ επίσης βρίσκεται και η αυτοδιοικούμενη, μοναστική κοινότητα του Aγίου Όρους στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής, με τα 20 μοναστήρια της, από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως.

Η Μακεδονία κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή. Τα μεγαλύτερα βουνά της είναι:

Όλυμπος (Πιερία – Θεσσαλία), (το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας)

Σμόλικας (Γρεβενά – Ήπειρο),

Βόρας (Καϊμάκ Τσαλάν) (Πέλλα – ΠΓΔΜ),

Γράμμος (Καστοριά - Ήπειρος – Αλβανία)

Φαλακρό (Σέρρες – Δράμα)

Όρβηλος (Σέρρες – Δράμα)

Βέρμιο (Ημαθία)

Πιέρια (Ημαθία –Πιερία)

Στην Μακεδονία υπάρχουν αρκετές πεδιάδες. Η μεγαλύτερη είναι η πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας (Γιαννιτσών). Άλλες πεδιάδες είναι Σερρών – Δράμας, Καβάλας, Λαγκαδά και άλλες μικρότερες.

Στη Μακεδονία υπάρχουν μεγάλα ποτάμια. Το μεγαλύτερο, που είναι και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, είναι ο Αλιάκμονας. Ξεκινάει από την Πίνδο και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο. Άλλα ποτάμια είναι ο Νέστος, ο Στρυμόνας, ο Γαλλικός, ο Αξιός και ο Λουδίας.

Στη Μακεδονία υπάρχουν πολλές μεγάλες και μικρές  λίμνες όπως: η Βεγορίτιδα(Πέλλα), Κορώνεια(Θεσσαλονίκη), Βόλβης (Θεσσαλονίκη), Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα (Φλώρινα), Καστοριάς, Δοϊράνης (Κιλκίς), και οι τεχνητές Κερκίνης (Στρυμόνας  –Σερρών), Πολυφύτου (Αλιάκμονας – Κοζάνη) και άλλες μικρότερες φυσικές και τεχνητές.

Στην Μακεδονία υπάρχουν δυο νησιά, η Θάσος στο Ν. Καβάλας και η Αμμουλιανή στο Ν. Χαλκιδικής.

Η Μακεδονία έχει μεγάλους κόλπους και πολλά ακρωτήρια. Οι κόλποι είναι: της Καβάλας, ο Στρυμονικός, του Αγίου Όρους, της Κασσάνδρας και ο Θερμαϊκός. Τα πιο γνωστά ακρωτήρια είναι το Καναστραίο(1ο πόδι Χαλκιδικής), Δρέπανο (2ο πόδι Χαλκιδικής), Νυμφαίο (3ο πόδι Χαλκιδικής).

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος, που αποτελείται από  τρεις μικρότερες:  της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους

Στην Χαλκιδική υπάρχει   ο ισθμός – διώρυγα της Ποτίδαιας.

Το κλίμα είναι μεσογειακό στα παράλια και ηπειρωτικό στο εσωτερικό.

Οι κάτοικοι της Μακεδονίας ασχολούνται με τη γεωργία στις πεδινές περιοχές και παράγουν: φρούτα, βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, καπνό, λάδι κλπ.

Στις ορεινές περιοχές ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία, στις παραθαλάσσιες ασχολούνται με την αλιεία. Στις βιομηχανικές περιοχές (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κοζάνης (ΔΕΗ) κλπ) εργάζονται στα εργοστάσια. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό.

Στην Μακεδονία υπάρχουν πολλά σημαντικά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί.  Μερικά από αυτά είναι: η Βεργίνα, η Θεσσαλονίκη (σύγχρονα μνημεία και βυζαντινά), η Καστοριά, (φυσική ομορφιά και βυζαντινές εκκλησίες), Βέροια (βυζαντινές εκκλησίες – φυσικές ομορφιές – μοναστήρια)Καβάλα( Σπήλαιο Αλιστράτης, σύγχρονη πόλη, ιστορικά μνημεία), Χαλκιδική (σπήλαιο Πετραλώνων και παραλίες), Κερκίνη, Δέλτα των ποταμών, Αμφίπολη Έδεσσα (καταρράκτες) κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου